Tuesday, October 27, 2009

Daging Goreng Kari

Umi copy dari fp umi juga.

(13 jun 2007)
DAGING GORENG KARI

Bahannya:
1/2kg Daging - low fat (dihiris nipis)
1 biji Bawang besar (dihiris kasar)
5 biji cili besar hijau/merah (dihiris kasar)
2 sudu Serbuk kari
1 sudu cili kering yg dikisar
1/2 biji bawang besar (kisar)
2 ulas bawang putih (kisar)
Minyak
Air

Caranya:
1.Panaskan minyak di dalam kuali.
2. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili kering yg telah dikisar hingga garing
3. Masukkan daging dan serbuk kari. gaulkan
4. Masukkan sedikit air utk melembutkan daging
5. Bila daging lembut dan air hampir kering...masukkan garam dan gula secukup rasa
6. Gaul hingga rata
7. Akhir sekali masukkan bawag besar dan cili besar yg telah dihiris td.
8. sedia utk dihidangkan



No comments:

Post a Comment