Wednesday, April 4, 2012

Lamb grill


bahan :
daging kambing ( bhgn peha - potong dadu)
bawang besar potong 4.
... cili benggala ( nora x letak sbb lupaa :)
arang (utk bakar)

bahan marinate:

bawang putih
bawang merah
halia
cili kering (option-nora x letak sbb takut anak2 xleh mkn)
serbuk kari ( nora letak rempah masala)
italian spices (rosemary, thyme, basil, oregano, bay, dll)
garam ( biasa rempah masala dah masin)
gula
madu
olive oil / butter
daun pudina
cuka makan / lemon (air perahan)

* semua bhn di atas di kisar dan gaul rata pada daging. perap selama 2 jam.

* sblm bakar, cucuk daging pada lidi/besi panggang. selang seli dgn bawang, blh letak juga cili benggala)

cara hidangan :

* bh dimakan bersama garlic mayonis, sos pudina, fattoush salad ( timun, bwg besar, daun pudina, garam, cili hijau dan yogurt digaul rata)
* nasi mandy

No comments:

Post a Comment