Tuesday, February 12, 2013

Lasagna (swirl pasta)


Homemade lasagna - swirl pasta (nora's style)

Bahan Lapis Pertama :

1 cup Pasta (apa2 jenis pasta-nora pakai swirl pasta)
3 cup air
2 sudu minyak masak
sedikit garam

cara:
- masukkan dalam periuk, masukkan air + minyak 2 sudu + sedikit garam.
-rebus hingga empuk.
- setelah empuk, tapis dan toskan. setelah di toskan, tuangkan ke dalam loyang pembakar dan ratakan.

Bahan Lapis Kedua:

1 cup daging cincang/ ayam bhgn dada cincang
*1 biji bawang besar - potong dadu
*2 ulas bawang putih - potong dadu
1 biji tomato - potong dadu
4 sudu besar sos tomato
1 sudu kecil serbuk oregano
2 sudu besar minyak sayuran (nora pakai olive oil)
1/4 cup air

cara:
- masukkan minyak masak ke dalam kuali, bila panas..tumis bahan yg bertanda * hingga kekuningan.
- pastu masukkan tomato dadu, sos tomato, serbuk oregano.
- gaul sebati dan masukkan air. kacau lagi.
- bila dah mendidih, tuang ke atas pasta di dalam loyang tadi dan ratakan.

Bahan Lapis Atas :

4 keping cheddar cheese (klu nak pakai yg parut pun boleh)
1 paket serbuk creamy cream utk pasta (nora kadang pakai cream mushroom soup campbell)
1/2 cup susu segar

cara:
- cheddar cheese susun atas daging/ayam td.
- sediakan kuali dan masukkan 1/2 cup susu segar. api perlahan.
- masukkan pula serbuk creamy cream.
- kacau perlahan hingga sedikit pekat dan mendidih.
- tutup api dan tuang rata ke dalam loyang.
- panaskan oven suhu 170 degree.
- bakar hingga masak / atasnya kekuningan.

p/s: klu pakai serbuk soup campbell tu just bancuh 2 paket dalam secawan air panas. pastu tuangkan atas cheddar cheese td.

Masa penyediaan : 1 jam (termasuk bakar)

No comments:

Post a Comment