Tuesday, October 27, 2009

Daging Serunding ( kak hanieliza)


copy dari fp umi ...

(10 july 2007)
"
aritu ummi byk beli daging tp tak prasan plak byk yg berurat. so, ummi terfikir nak buat serunding. ummi terus explore resepi kak liza. maka, jadila serunding nie cumanya...ummi tak siat2 daging tu. pas rebus daging tu bg empuk, ummi terus masukkan dlm food processor. mmg ummi tak rajin nk menyiat2 daging ni. klu pakai food professor tu, daging tu tak jadi panjang2 la. jadi hancur skit..tp ummi tak blend sampai hancur, biar dia berbiji2 kecik.

ni resepi kak liza tu...copy n paste je

SERUNDING DAGING

Bahan-Bahan:
1 kg daging
1 1/2 biji kelapa
15 tangkai cili kering
1 s/b ketumbar [ goreng tanpa minyak dan tumbuk pecah sikit]

Bahan yang dikisar:
500 gm bawang merah
10 ulas bawang putih
1 inci lengkuas
5 batang serai
2 inci halia
Garam dan gula (secukup rasa)

Cara:
1. Rebus daging hingga empuk, kemudian siat sehingga halus.
2. Air rebusan daging jangan dibuang, gunakan untuk memerah santan. Perah santan lebih kurang tiga cawan.
3. Masukkan pati santan bersama bahan kisar & daging dan jerang di atas api sederhana.
4. Bila hampir kering, masukkan ketumbar yg ditumbuk kasar. Kacau sehingga ia kering.
5. Sejukkan dan simpan.

No comments:

Post a Comment