Resipi doh ni plg nora suka-lembut, gebu,secukup rasa.
resepi ni copy n paste dr blog cik min tp nora dah alter sket.
nora buat 3X sukatan di bawah ni, blh dapat 4 keping pizza besar.
bahan doh :
250 g tepung roti (high protein flour)
130 ml air
1/2 camca teh garam
1/2 camca besar gula
1 camca teh yis (instant yeast)
1 camca besar madu
1 camca besar lemak sayur (shortening)
2 camca besar minyak zaitun
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 camca teh oregano kering
1 sudu besar susu tepung-yg ni nora tmbh sdiri (susu tpg anak2 pun blh)
UNTUK DOH:- Ayak tepung dalam satu bekas, satukan yis segera, garam,
gula, oregano kering dan cincangan bawang putih. Gaul hingga rata. Tuang
madu dan minyak zaitun, gaul hingga sebati dalam tepung. Curah air
sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh. Kemudian
campurkan lemak sayur bersama doh dan terus menguli hingga adunan
bersatu dengan lemak sayur dan mendapat doh yang lembut, licin dan
anjal. Bulat2kan doh dan masukkan ke dalam bekas yang telah disapu
mentega. Tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga naik
sekali ganda. KAEDAH LAIN:- Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan
pilih setting untuk doh. Tekan dan biar hingga siap.
utk topping :
terpulang nk letak apapun. tp cili benggala jgn lupa, yg ni membangkitkan selera :)
No comments:
Post a Comment