(15 aug 2007)
"ummi ada tgk resepi nie kt forum cari.com tp ummi lg senang ambik resepi nie dari fp kak liza sbb klu network kt sini ok, tetiap ari ummi bukak fp kak liza:). tp dalam resepi nie ummi gantikan sos tiram dgn kicap manis sbb sos tiram yg dijual kt sini tak meyakinkan ummi utk membelinya . lg satu, sos tomato. stok sos tomato yg ummi bawak dari mesia dah abis. so ummi pakai sos tomato sini yg di pek dalam kotak (cam kotak minuman tu). klu sos tomato dari sini tentula rasanya pun lain dan terlebih merahnya bila dimasak tgkla pic chicken kung pao ummi tu, kan merah menyala cam taruk cili kisar je . tp takpela, nak buat camana kan. balik mesia nti boleh try lg .
KUNG PAO CHICKEN (Kak Hanieliza)
Bahan A
600 gm isi ayam - potong dadu
1 s/b tepung jagung
1 sk garam
- isi ayam disalutkan sedikit garam dan tepung jagung - then goreng dan toskan.
Bahan B
100 gm kacang gajus - [kakliza beli yg dalam paket kat kedai tu]
30 gm lada kering - pilih yg lebar2 dan potong dlm 1 - 1.5 inchi panjang
2 biji bawang besar (kuning) - potong dadu besar2
4 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
1 biji lada bangala hijau- potong lebar2 sediikit
3 sdm sos tiram
2 sdm sos tomato
1/4 cwn air
minyak tuk menumis
Cara
1. Panaskan sedikit minyak dlm kuali
2. Goreng lada kering hingga garing dak ketepikan
3. Tumis halia dan bawang putih hingga garing dan masukkan bawang besar.
4. Masukkan lada bangala, isi ayam dan sos tiram dan cili sos dan sedikit air.
5. Biakan kering masukkan kacang gajus, kacau dan matikan api
Ramadhan Kareem!
-
assalamualaikum, Kami team Maratussolehah Muslim House mengucapkan
Ramadhan Mubarak kepada seluruh pengunjung dan pelanggan kami للَّهُمَّ آتِ
نَفْسِى تَق...
9 years ago
No comments:
Post a Comment