Sunday, November 15, 2009

Tomyam Putih Umi's Style

"tomyam putih ni bagus utk sesapa yg nak jaga kesihatan. ummi suka tomyam putih nie berbanding ngn tomyam biasa tu. skrg ni pun kt kedai2 makan byk yg jual tomyam putih berbanding tomyam biasa. apapun, taste masing2la kan. tp ni salah satu menu diet yg baik utk kesihatan. "

camana ntah boleh tertinggal...ummi ada letak daun limau purut, kobis purple dan carrot tu dlm tomyam nie. biasa org letak kobis putih. klu letak kobis purple, nti kuahnya jadi kaler purple skit. takpela, tuka kaler je...rasa tetap sama
bahan2:
1 ekor ketam
1 keping dada ayam (dihiris)
3 ekor sotong (dihiris)
4 ekor udang
(utk bahan2 kat atas nie, terpulangla masing2)
1 batang serai (diketuk)
1 biji bawang besar (hiris bulat)
1 inci lengkuas (kisar)
1 ulas bawang putih (kisar)
1/2 biji bawang besar (kisar)
1 biji lemon atau 3 biji limau nipis (lg masam lg best )
1 biji tomato (potong 4)
garam dan gula
4 cawan air

caranya:
masukkan ke dalam periuk air, serai, bawang putih, bawang besar, dan lengkuas yg telah dikisar.
bila hampir mendidih, masukkan ketam, sotong, udang dan ayam.
perahkan lemon atau limau nipis.
apabila hampir mendidih lg, masukkan bawang besar yg telah dihiris, tomato, garam dan gula.
sesuaikan rasanya.
sedia utk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment