Wednesday, October 28, 2009

Labu Masak Lemak

bahannya:

1/3 biji labu (dipotong dadu, besar2)
1 ulas bawang putih.
1 biji bawang besar
1 paket santan segera ( tambahkan dgn 3 cawan air)
1 sudu lada hitam (kisar)
garam secukup rasa

caranya:
masukkan santan, bawang putih, bawang besar ke dalam periuk.
masukkan juga labu dan satu sudu lada hitam yg telah dikisar.
apabila labu hampir empuk, masukkan garam secukup rasa.
biasanya labu dah manis, tak perlu lg letak gula.
kacau perlahan2...jgn bukak api terlalu kuat, supaya santan tak berkumpul.
apabila labu empuk, boleh tutup api dan sedia utk dihidangkan

p/s: lupa nak bgtau, lg satu utk sedapkan labu masak lemak nie. mak mertua selalu letak daun selasih. mmg ada tanam kt umah mak tu. tinggal petik je time masak labu nie sure letak punya. pastu, sekali hadap je, habis sayur labu nie seperiuk


No comments:

Post a Comment

Post a Comment