Friday, October 1, 2010

Ikan Cencaru Sambal

Ummi silap letak nama resepi pada pic. Bukan ikan percik tp Ikan cencaru sambal. mulanya ummi nak buat cencaru sumbat tp rasa cam dah kesuntukan masa utk berbuka so, ummi buat cencaru sambal jer :)








Bahan2:
2 ekor cencaru besar
4 ulas bawang putih (kisar halus)
1 biji bawang besar (kisar halus)
10 tangkai cili kering( kisar halus)
1 inci halia (kisar halus)
1 biji lemon (ambil jusnya)
minyak secukup (menggoreng/menumis)
garam & gula secukup rasa

Cara2:
- bersihkan ikan tersebut.
- goreng ikan tersebut hingga garing dan ketepikan.
- tumis bawang putih, bawang besar, halia dan cili kering hingga terasing minyak.
- perah lemon dan kacau rata.
- masukkan garam dan gula, sesuaikan rasanya.
- masukkan ikan ke dalam kuahnya dan gaul rata.
- tutup api dan setelah itu bolehla dihidangkan.

No comments:

Post a Comment