Chilled cheesecake with blueberry filling- rupanya x cun
bahan A
- 5 paket biskut oat brand OK ( coklat / strawberri&rasberri)
( suka pkai biskut nie sbb bau & rasa dia sedap)
- 3 sudu buttercup
cara:
- blend kering hingga halus, gaulkan dengan butter.
- rata dan tekapkn dalam loyang yg telah dilapik dgn baking paper.
- ketepikan
p/s: lg bagus loyang yg blh asingkn tapak dan tepinya sbb senang nk kuarkn kek tersebut dan bhgn tepi kek akan lebih licin. kek kt atas ni pkai loyang biasa, lapik baking paper bhgn bawah n tepinya, sbb tu tepi jd gitu ( kes xde masa nk betulkn paper bhgn tepi tu ).
bahan B
1 cup blueberry
2 sudu air suam
cara:
- blueberry dan air suam di satukan dan kacau rata.
bahan C
250 gm cream cheese
80 gm gula kastor ( pakai gula biasa jer blend halus)
1 cup yogurt plain ( klu nk letak yogurt berperisa pn blh)
1 cup vanilla ice cream (option-klu x letak pun xpe)
1 biji lemon jus ( ambil jusnya)
secubit garam
cara:
- putar cream cheese dan gula kastor dalam mixer. hingga kembang.
- masukkan yogurt,lemon jus, ice cream dan secubit garam, kacau rata. ketepikan.
bahan D
2 sudu besar rata gelatin halal gel
150 ml air suam
cara:
- satukan, dan kacau sebati
Cara2 keseluruhan :
- Bahan B di ratakan ke atas bahan A di dalam loyang.
- Bahan C dan D di satukan, dan kacau rata menggunakan mixer.
- akhir sekali, bahan C dan D yg telah di satukan...di tuangkan ke atas bahan A dan B.
- masukkan dalam peti ais. sejukkan dalam 5 jam.
p/s: bahan B tu klu xnak buat lapisan kedua pun xpe. just masukkan dalam adunan C, jgn kacau rata. maknanya, adunan B tu di masukkan ke dlm adunan C akhir sekali iaitu setelah adunan C yg lain sebati/kacau rata.
bahan A
- 5 paket biskut oat brand OK ( coklat / strawberri&rasberri)
( suka pkai biskut nie sbb bau & rasa dia sedap)
- 3 sudu buttercup
cara:
- blend kering hingga halus, gaulkan dengan butter.
- rata dan tekapkn dalam loyang yg telah dilapik dgn baking paper.
- ketepikan
p/s: lg bagus loyang yg blh asingkn tapak dan tepinya sbb senang nk kuarkn kek tersebut dan bhgn tepi kek akan lebih licin. kek kt atas ni pkai loyang biasa, lapik baking paper bhgn bawah n tepinya, sbb tu tepi jd gitu ( kes xde masa nk betulkn paper bhgn tepi tu ).
bahan B
1 cup blueberry
2 sudu air suam
cara:
- blueberry dan air suam di satukan dan kacau rata.
bahan C
250 gm cream cheese
80 gm gula kastor ( pakai gula biasa jer blend halus)
1 cup yogurt plain ( klu nk letak yogurt berperisa pn blh)
1 cup vanilla ice cream (option-klu x letak pun xpe)
1 biji lemon jus ( ambil jusnya)
secubit garam
cara:
- putar cream cheese dan gula kastor dalam mixer. hingga kembang.
- masukkan yogurt,lemon jus, ice cream dan secubit garam, kacau rata. ketepikan.
bahan D
2 sudu besar rata gelatin halal gel
150 ml air suam
cara:
- satukan, dan kacau sebati
Cara2 keseluruhan :
- Bahan B di ratakan ke atas bahan A di dalam loyang.
- Bahan C dan D di satukan, dan kacau rata menggunakan mixer.
- akhir sekali, bahan C dan D yg telah di satukan...di tuangkan ke atas bahan A dan B.
- masukkan dalam peti ais. sejukkan dalam 5 jam.
p/s: bahan B tu klu xnak buat lapisan kedua pun xpe. just masukkan dalam adunan C, jgn kacau rata. maknanya, adunan B tu di masukkan ke dlm adunan C akhir sekali iaitu setelah adunan C yg lain sebati/kacau rata.
No comments:
Post a Comment