Tuesday, February 12, 2013

Homemade chicken chop


Homemade chicken chop

Bahan A (Ayam)
ayam - bhgn dada (potong nipis) / peha (buang tulang)
serbuk roti
limau nipis/lemon
italian herbs
dried nutmeg
telur
garam secukupnya.
minyak utk menggoreng.

cara2 A:
- bersihkan ayam. kalau bhgn dada boleh dpt 3 slices sbb biasanya bhgn dada tebal. kalau bhgn peha, buang tulangnya. biasanya kt pasar ada yg dah siap buang tulang.
- perahkan limau nipis/lemon pada ayam, gaul rata.
- masukkan italian herbs, dan nutmeg ( serbuk buah pala). perap selama sejam.
- setelah itu, masukkan telur dan gaul rata.
- letakkan serbuk roti dalam bekas. ambil ayam td dan balik2kan di atas serbuk roti tadi hingga tidak nampak kulit. klu nak serbuk roti tu lg tebal, celup kembali ayam ke dalam bekas perap dan balik2kan lg di atas serbuk roti.
- goreng dengan minyak yg panas.

Bahan B (Kentang)
Kentang (dibuang kulit n rebus)
Serbuk lada hitam hitam
lada sulah
garam

cara2 B:
- kentang dilenyek dlm sebuah bekas. masukkan serbuk lada hitam, lada sulah dan garam. gaul rata. ketepikan.


Bahan C ( coleslaw):
Kobis ( hiris kecik n halus)
Carrot (kecik n hiris halus)
mayonis
garam

Cara2 C :
- gaulkan semua bahan dan sejukkan dalam icebox.

Bahan D (sayuran):
kobis bunga
brokoli
carrot
dan lain2

cara2 D:
- rebuskan semua sayuran di atas dgn sedikit garam hingga empuk dan toskan.


Bahan E (sos lada hitam)
bawangp putih (cincang halus)
bawang besar ( cincang halus)
tepung jagung
serbuk lada hitam
air
garam
minyak

Cara2 E:
- tumis bawang2 hingga layu.
- air dan tepung jagung di satukan, kacau rata. Tuang kedalam periuk bawang tumis td. api perlahan. masukkan serbuk lada hitam dan garam. sesuaikan rasanya. masak hingga pekat.


Last skali, bolehla susun semuanya dalam satu bekas ya

No comments:

Post a Comment