Homemade chicken chop
Bahan A (Ayam)
ayam - bhgn dada (potong nipis) / peha (buang tulang)
serbuk roti
limau nipis/lemon
italian herbs
dried nutmeg
telur
garam secukupnya.
minyak utk menggoreng.
cara2 A:
- bersihkan ayam. kalau bhgn dada boleh dpt 3 slices sbb biasanya bhgn
dada tebal. kalau bhgn peha, buang tulangnya. biasanya kt pasar ada yg
dah siap buang tulang.
- perahkan limau nipis/lemon pada ayam, gaul rata.
- masukkan italian herbs, dan nutmeg ( serbuk buah pala). perap selama sejam.
- setelah itu, masukkan telur dan gaul rata.
- letakkan serbuk roti dalam bekas. ambil ayam td dan balik2kan di atas
serbuk roti tadi hingga tidak nampak kulit. klu nak serbuk roti tu lg
tebal, celup kembali ayam ke dalam bekas perap dan balik2kan lg di atas
serbuk roti.
- goreng dengan minyak yg panas.
Bahan B (Kentang)
Kentang (dibuang kulit n rebus)
Serbuk lada hitam hitam
lada sulah
garam
cara2 B:
- kentang dilenyek dlm sebuah bekas. masukkan serbuk lada hitam, lada sulah dan garam. gaul rata. ketepikan.
Bahan C ( coleslaw):
Kobis ( hiris kecik n halus)
Carrot (kecik n hiris halus)
mayonis
garam
Cara2 C :
- gaulkan semua bahan dan sejukkan dalam icebox.
Bahan D (sayuran):
kobis bunga
brokoli
carrot
dan lain2
cara2 D:
- rebuskan semua sayuran di atas dgn sedikit garam hingga empuk dan toskan.
Bahan E (sos lada hitam)
bawangp putih (cincang halus)
bawang besar ( cincang halus)
tepung jagung
serbuk lada hitam
air
garam
minyak
Cara2 E:
- tumis bawang2 hingga layu.
- air dan tepung jagung di satukan, kacau rata. Tuang kedalam periuk
bawang tumis td. api perlahan. masukkan serbuk lada hitam dan garam.
sesuaikan rasanya. masak hingga pekat.
Last skali, bolehla susun semuanya dalam satu bekas ya
No comments:
Post a Comment