resepi nie ummi ambik dari Mesra.net. first time makan laksa johor nie pas kahwinla walid orang johor...mak selalu gak buat laksa johor nie bila ummi balik johor time walid cuti. tp resepi mak lain skit... bila buat ikut resepi mak, tak berapa sedap plak ummi buat. air tangan seorang ibu kan lain. pastu mula la meng 'explore' resepi2 laksa johor dalam internet. jumpala resepi laksa johor jati nie, ternyata kesedapannya. walid pun suka laksa johor jati nie... tapi yg ummi buat nie still tak cukup bahan cam taugeh, daun selalsih, daun kesom, serai, lengkuas dan lobak asin. bahan2 tu suma susah nak dapatkan kat sini. tp tanpa bahan2 tu, sedap jugak ummi rasa Kiriman: Mariam Yusof Sumber: Resepi Temurun Bahan-Bahan: 500 gm ikan tenggiri(rebus ambil isi) 150 gm udang kering (rendam -mesin) sekeping isi ikan kurau kering (bakar mesin) 20 biji bawang kecil 20 tangkai cili kering 10 biji bawang putih 1 inci halia 2 senduk kari ikan (adabi) 10 keping asam keping 1 biji kelapa (kerisik) 1 biji kelapa (ambil santan 10 cawan) 5 batang serai 2 inci lengkuas (ketuk) 50 sen taugeh Daun selasih/kesom Timun (buang isi/biji) racik halus Limau kasturi Lobak asin halus Sambal belacan 1 paket sphageti (rebus 10 minit) Cara: 1. Cili kering, bawang kecil dan bawang putih,serai, udang kering hendaklah dimesin dan diasingkan. 2. 1/2 cawan minyak di masukkan kedalam periuk dan tumiskan cili mesin,diiukuti dengan bawang. biarkan garing sedikit. 3. Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan kedalam tumisan tadi dan diikuti dengan isi ikan, udang serai, asam keping, kerisik, santan, isi ikan keriang dan jangan lupa rasa garam dan gulanya secukup rasa.masak sehingga semuanya sebati. Cadangan Hidangan: 10 ORANG Tambahan: Petua: Untuk lebih perisa sediakan semalaman baru dihidangkan.jika terlalu pekat campurkan denga air atau santan |
Jubah borong di www.jubah.net
-
Abaya dan Jalabiya borong. RM65/pc minimum 6pcs RM65/pc minimum 6pcs
RM65/pc minimum 6pcs Sebarang pertanyaan/order, boleh PM atau whatsapps di
0179797959...
8 years ago
No comments:
Post a Comment