Tuesday, February 12, 2013

Choc Cheese Cake


Choc Cheese Cake


lapisan atas:

250 gm cream cheese
60 gm gula
4 biji telur
25 ml air

caranya:

- masukkan semua bahan di atas dalam blend.
- blend hingga sebati.
________________

lapisan bawah:

5 biji telur
250 gm tepung gandum
250 gm gula
250 gm butter
1 sudu kecil baking powder
*1 cup gula perang
*1 cup air
*1 cup serbuk koko


caranya:
- bahan yg bertanda * di satukan ke dalam periuk kecil dan didihkan sekejap. ketepikan.
- dalam bekas lain, gula dan butter di pukul hingga kembang.
- masukkan pula telur sebiji2. pukul lagi.
- masukkan bahan bertanda * yg telah dididihkan tadi dan gaul rata.
- akhir sewkali masukkan tepung gandum dan gaul hingga sebati.



p/s: lapisan bawah di bakar 10 min pada suhu 175 celcius.
setelah itu tuangkan lapisan atas dan bakar pada suhu 165 celcius selama kira2 20 min. klu nak tau dah masak ke idak bhgn dalamnya, try cucuk ngn lidi/garfu/pisau. klu x melekat, insyaAllah dah masak dan boleh di kuarkan dr oven.


_______________________________________________________




p/s: di bawah ni resepi lain choc cake

Moist choc cake.

3 biji telur
2 cup gula
1 cup minyak sayur
1 cup susu cair
1 cup air suam
1 cup serbuk coco
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen coklat
2 cup tepung gandum

caranya:
- gula & telur di blend. setelah kembang, masukkan dalam bekas.
-pastu masukkan minyak, susu, air dan coco ke dalam telur & gula yg telah di blend tadi. kacau rata.
- masukkan esen coklat
- Tepung ganbum, soda bikarbonat dan baking powder di ayak bersama.
- masukkan ke dalam adunan seikit demi sedikit. kacau rata.
- masukkan dalam loyang.
- sebelum di bakar, panaskan oven suhu 175 celcius selama 10 min.
dan masukkan cake td, bakar selama 30 min.

No comments:

Post a Comment