Tuesday, February 12, 2013

Wheat Croissant





resepi ni asalnya utk bun biasa, tp nora pkai resepi ni utk buat croissant.


bahan A:

250 gm tpg wheat
250 gm tpg high protein
50 gm gula
30 gm susu tepung
11 gm yeast kering
1/2 t/spoon garam

bahan B:

250 ml air
75 gm butter
1 egg

bahan lain:

butter ( utk sapu pada doh yg di canai)
telur - glaze

cara2:

- masukkan B dlm BM. diikuti dgn bhn A.
- setkn dough ( 1 1/2 jam)

- kuarkn dr BM, tekan2 kuarkn anginnya.
- canai di atas tpt yg rata jadikan bentuk rectangle. nk canai nipis pun takpe. then sapukan butter sampai rata. pastu, lipat 2 n canaikan lg bentuk rectangle, sapu butter. lipat 2 lg.
- lakukan perkara sama 5X .
- rectangle yg ke 6 jgn sapu butter. potong serong jadikan bentuk triangle. lebar bwh triangle tu agak2 pjg separuh btg sosej. ( blh fhm ke x ni :)
- letak sosej di bhgn lebar triangle, gulung hingga habis.
- letak atas dulang pembakar n glaze telur, lapik ngn baking paper.
- bakap pd suhu 175 C selama 20 min/ golden brown.

- mkn panas ngn air kopi :)

p/s: klu x fhm bgtau ya. ayatnya dh dipermudahkn tp xtau fhm ke idak hehe. lupa nk amik pics step by step.

No comments:

Post a Comment