Wednesday, April 4, 2012

Moussaka - greek recipe ( versi ummi)


bahan2:
terung ( hiris bulat)
kentang ( hiris bulat)
olive oil
... bawang putih ( cincang)
bawang besar ( cincang)
daging cincang
lada sulah (white pepper)
serbuk pala ( nutmeg)
serbuk kayu manis
dried parsley
tomato sos
black pepper
paprika
italian herbs
garam secukupnya.
swirl pasta ( rebus dgn sedikit minyak n toskan)
500 ml susu segar rendah lemak
6 keping cheddar cheese
sedikit tepung


cara.

bahan A
- goreng terung dan kentang. setelah kekuningan, angkat dan ketepikan.

bahan B
- tumis bawang putih/besar ngn olive oil. pastu masukkan daging cincang. goreng hingga sedikit garing. masukkan lada sula, serbuk pala, kayu manis, italian herbs, parsley, black pepper, paprika dan tomato sos. gaul hingga rata dan biarkan seketika. masukkan garam n sesuaikan rasanya.
- masukkan swirl pasta n gaul rata. tutup api.

bahan C
- satukan susu segar, dan tepung ke dalam periuk dgn api perlahan. gaul rata. masukkan cheddar cheese. gaul hingga cair n tutup api.

* masukkan separuh bahan B ke dalam loyang pembakar yg telah dilapik auminium foil atau ke dalam mangkuk pembakar. , ratakan.
- susun kentang dan terung selang seli. masukkan lg bahan B hingga habis dan susun kentang/terung lg.
- tuang bahan c ke atas bahan B dan ratakan.
- bakar dalam oven pada suhu 190 degree hingga atasnya golden brown.

No comments:

Post a Comment