Tuesday, February 12, 2013

YOGURT CHIFFON CAKE

YOGURT CHIFFON CAKE
Sumber: Yani


bahan2:
4 biji telur
60g gula kastor
110g yogurt
20g jus lemon
2 sudu besar minyak masak
40g tepung gandum
40g tepung jagung ( corn starch)
1 sdk baking powder

bahan2;
Asingkan putih dan kuning telur.
Pukul telur putih dengan setengah daripada gula sehingga kembang/bertanduk.
Dalam mangkuk lain, campur telur kuning dengan separuh daripada gula tadi,minyak masak,jus lemon dan yogurt. Dengan menggunakan hand whisk kacau sehingga sebati.
Ayak tepung gandum, tepung jagung dan baking powder ke dalam no.3. Kacau sehingga sebati.
Masukkan no.4 ke dalam no.1 . Kacau dengan kaedah kaup balik.
Masukkan adunan ke dalam loyang chiffon. Bakar dalam suhu 170 degree selama 40 minit.
Setelah masak, keluarkan kek dari oven. Terbalikkan yang kek tadi. Biarkan sejuk.
Bila dah sejuk bolehlah dikeluarkan dari loyang.


p/s: resipi ni di copy dr blog lain. ada tambahan info dr nora.
- loyang tersebut lg bagus klu di lapik ngn baking paper, senang nak kuarkan keknya nti dan setelah dikuarkan dr loyang, letak atas redai kek utk elakkan kek dr turun.
- potong bila sudah sejuk ngn pisau yg tajam.

No comments:

Post a Comment