Homemade lasagna (nora's style)Bahan Lapis Pertama :1 cup Pasta (apa2 jenis pasta-nora pakai swirl pasta)3 cup air2 sudu minyak masaksedikit garamcara:- masukkan dalam periuk, masukkan air + minyak 2 sudu + sedikit garam. -rebus hingga empuk. - setelah empuk, tapis dan toskan. setelah di toskan, tuangkan ke dalam loyang pembakar dan ratakan. Bahan Lapis Kedua:1 cup daging cincang/ ayam bhgn dada cincang*1 biji bawang besar - potong dadu*2 ulas bawang putih - potong dadu1 biji tomato - potong dadu4 sudu besar sos tomato1 sudu kecil serbuk oregano2 sudu besar minyak sayuran (nora pakai olive oil)1/4 cup aircara: - masukkan minyak masak ke dalam kuali, bila panas..tumis bahan yg bertanda * hingga kekuningan.- pastu masukkan tomato dadu, sos tomato, serbuk oregano. - gaul sebati dan masukkan air. kacau lagi. - bila dah mendidih, tuang ke atas pasta di dalam loyang tadi dan ratakan. Bahan Lapis Atas : 4 keping cheddar cheese (klu nak pakai yg parut pun boleh)1 paket serbuk creamy cream utk pasta (nora kadang pakai cream mushroom soup campbell) 1/2 cup susu segarcara: - cheddar cheese susun atas daging/ayam td. - sediakan kuali dan masukkan 1/2 cup susu segar. api perlahan.- masukkan pula serbuk creamy cream. - kacau perlahan hingga sedikit pekat dan mendidih.- tutup api dan tuang rata ke dalam loyang. - panaskan oven suhu 170 degree. - bakar hingga masak / atasnya kekuningan. p/s: klu pakai serbuk soup campbell tu just bancuh 2 paket dalam secawan air panas. pastu tuangkan atas cheddar cheese td. Masa penyediaan : 1 jam (termasuk bakar)
No comments:
Post a Comment